Heste osteopati


 

 

Hvad er osteopati?

 

Mine behandlinger til heste tager udgangspunkt i de osteopatiske principper, som er at krop, sind og miljø påvirker hinanden. Det kropslige fokus er på det biomekaniske, det vil sige bevægelserne i kroppen og om kroppen kan udføre dem korrekt. Kan den ikke det, betyder det at den biomekaniske funktion er ændret. En ændring i funktionen vil betyde, at der kommer en ændring i de omkringliggende strukturer og omvendt - er der en ændring i strukturen, det kan eksempelvis være en skade eller en operation, så vil funktionen også ændres. Det vil påvirke de fysiologiske mekanismer i vævet, da tingene i kroppen hænger sammen på kryds og tværs i bestemte systemer. Kommer det muskulære system på overarbejde i for lang tid, vil det også påvirke de andre systemer. Et godt eksempel er, den smerte en spændt muskel kan give, her ændres funktionen fordi strukturen er ændret, altså spændt. Det vil stimulere smertereceptorerne, som vil sende signal ind til centralnervesystemet hvor hjernen vil opfatte det som smerte. Når man har ondt påvirker det humøret, det kan være svært at overskue miljøet omkring og derfor ændres adfærden i forhold til miljøet. Det kan være aggression fordi, at bægeret er fyldt op med smerte, eller det kan være passivitet og nedtrykt adfærd, hvor hesten trækker sig.

 

Osteopatien går som sådan ikke ud på at læge sygdomme, men den afhjælper overbelastninger, så kroppen selv kan helbrede sig og undgå sygdomme. Det gøres ved at afhjælpe de sekundære systemer, som bliver stressede af en eller anden ubalance, eksempelvis en skade eller en fejlstilling i bevægeapparatet. Behandlingen søger at fjerne de stressorer som gør, at kroppen ikke kan følge med i helingsprocessen og bægeret dermed flyder over til sidst.

 

Der er overordnet 11 systemer i kroppen;  det skeletale system, det muskulære system, nervesystemet, det endokrine system, det cardiovaskulære system, lymfe systemet, det respiratoriske system, fordøjelsessystemet, urinvejssystemet, det reproduktive system og det integumentære system - hvis et område er på overarbejde i et system, er det vigtigt at behandle de omkringliggende strukturer, da problemet ofte hurtigt spreder sig dertil. Er der ubalance i et system, går det ofte ud over flere andre systemer. Derfor hjælpes kroppens helingsmekanisme på vej ved, at aflaste de omkringliggende strukturer og systemer bedst muligt. Derved opretholdes områdets forsyningsveje og næringsstoffer kan komme til og affaldsstoffer væk fra området. Kroppen kan derfor fokusere sin energi på det problemfyldte område, og derved hele sig selv og nå tilbage i balance. 

 

Miljøet omkring, har en stor indflydelse på hvordan systemerne reagerer og klarer sig. Systemerne har godt af at blive udfordret og komme på overarbejde ind imellem. Det er så at sige den måde de bliver trænet på, men de skal altid kunne falde ned igen, så de ikke forbliver overbelastede og belaster andre systemer. Mentalt stress er et eksempel på en ubalance. Det autonome nervesystem er inddelt i to; det sympatiske nervesystem, som står for "fight or flight" og det parasympatiske nervesystem, som står for "rest and digest". Er det sympatiske dominant i for langt tid, går det ud over kroppens evne til at slappe af og fordøje og optage næringsstoffer. En hest som har en meget aktiv dag, som skal trænes til konkurrencer eller forskellige discipliner, skal derfor også have muligheden for at finde ro og slappe af.

 

Det kan gøres ved at afspænde kroppens væv, optimere bevægeligheden og funktionen i leddene. Derudover også sørge for at blodgennemstrømningen til og fra vævet er optimalt, så affaldsstoffer ikke hober sig op og giver ømme og spændte muskler og hæmmer at næringsstofferne kan nå ud til kroppens celler. Spændingernes indflydelse på nervesystemet kan derfor give hyperaktive signaler. Det kan komme fra spændte og ømme muskler, og disse overaktive nervesignaler kan overstimulerer vævet inde omkring rygsøjlen, hvor det kan give låsninger i leddene. Bliver der reddet på en hest, som har låsninger i ryggen, vil oplevelsen ikke være særlig rar for hesten, og det er derfor vigtigt at få gjort noget ved det og påbegynde et behandlings forløb.

 

 

Hvornår skal min hest have behandling:

 

Når der sker ændringer i normalen eller når der bliver forventet meget af den. Det kan være i form af træning eller miljøet.

 

Symptomer på et problem kan være:

 

  • Ændringer som afviger fra normalen, hvad enten det er kropsligt eller mentalt
  • Skæv gang
  • Dårlig performance
  • Halten
  • Stivhed i kroppen
  • Svært ved at holde gangarterne
  • Svært ved at rejse sig op
  • Afvigende over for at få saddel på
  • Vægtforskydning til enten forparten, bagparten eller den ene side.
  • Efter et styrt eller på anden måde ulykke, hvor dyrlægen har udelukket traumer.
  • Ændring i adfærden - passivitet (ikke opmærksomhedssøgende), manglende glæde, aggression eller andet der afviger fra normalen.)

 

 

 

Hvad kan osteopati behandle?

 

  • Muskulære problemer
  • Bindevævs adhærencer ("sammenklistninger")
  • Arvæv efter skader eller operationer
  • Ondt i leddene, stivhed, halten og smerterne det medfører
  • Skævheder i bevægeapparatet - ses som asymmetrisk gang
  • Problemer i ankler, knæ, hofter, bækkenet og kraniet
  • Rygproblemer - fejlstillinger kan medføre diskusprolaps, udposning af diskus (protusion) og kan bidrage negativt til forskellige rygsygdomme som f.eks. spondylose deformans,  diffus idiopatisk skeletal hyperostose (DISH), lumbosakral sygdom, stenose m.f.
  • Problemer i organerne - rygproblemer kan påvirke organerne og organproblemer kan give rygproblemer
  • Kredsløbsproblemer
  • Fordøjelses problemer - diarré, forstoppelse, mavekramper
  • Ændring i adfærden, nervøsitet, hukommelsesproblemer
  • Træthed, svimmelhed, hovedpine, hoste, øreproblemer, øjenproblemer, allergi osv.
  • Postoperativt - efter operation for at øge helingen
  • Gigt - bidrage til at nedsætte degenerationen af ledbrusken - her er laser (skal linke til laser) et super godt supplement.

 

 

 

 

Hvad kan jeg forvente af en osteopatisk behandling af min hest?

 

Til at starte med dokumenterer jeg en detaljeret historik af hestens historik, eventuelle skader, ændringer i adfærden, miljøet og det generelle helbred. Herefter observerer jeg hestens bevægelser for at finde asymmetri i forskellige gangarter; gang, trav, galop, og hvordan den drejer til hver side.

Efter bevægelsesanalysen undersøger jeg hesten for uregelmæssige spændinger og fejlstillinger i hele kroppen.

 

Herefter vil vi sammen finde det bedste behandlingsforløb ud fra de observerede og fysiske fund. Behandlingen bliver skræddersyet efter de problemstillinger, som den enkelte hest døjer med.

 

Behandling teknikkerne inkluderer blandt andet:

 

  • Bløddelsbehandling, afspænding af muskler og bindevæv
  • Muskel og bindevævsstræk
  • Led mobilisering
  • Laser - bruges til mange ting, men især til at fremme heling af skader og hæmme inflammationstilstande

 

Efter behandlingen kan jeg forvente:

 

Du vil som ejer få vejledning i, hvad du i tiden mellem behandlingerne kan gøre for at komme problemernes opståen til livs. Det er meget individuelt fra hest til hest, hvad der forventes og hvad den bruges til, og derfor skal det tilpasses netop den enkeltes situation. Efter behandlingen skal kroppen tilpasse sig og regenerere på ny, hvilket kræver energi, så hesten vil ofte være mere træt i tiden efter behandlingen. Ved tilstande, hvor vævet er spændt og "sammenklistret" skal man starte en inflammationsproces, hvilket medvirker til at vævet heler op på ny. Det kan give lidt ømhed og derfor er det vigtigt at kroppen får ro og hvile i de næste 2-3 dage efter behandlingen. Det er vigtigt at man herefter går stille og roligt tilbage til det normale aktivitets niveau.

 

 

Hvor ofte skal min hest behandles:

 

Heste skal som udgangspunkt tjekkes igennem 3 - 4 gange årligt. Det er kræves, hvis hesten skal kunne yde sit optimale under træningen. Det betyder ikke, at hesten skal igennem evige behandlingsforløb, men kun at der bliver holdt øje med hesten, så den ikke når, at inkorporerer et forkert bevægemønster, da det kan tage længere tid at rette op på.

 

Du skal som rytter også selv tjekkes igennem, så du ikke pådrager hesten skævheder pga. du kompenserer for dine egne skævheder.